Bir gün adam yorgun argın işten eve döner. Duşunu alıp yemeğini yer ve televizyonun karşısına geçip film izlemeye başlar. Çok geçmeden 5 yaşındaki oğlu elindeki oyuncaklarla babasının yanına gelip:
“Babacığım birlikte biraz oyun oynayalım mı?” der.
Yorgun olan adam:
“Görmüyor musun, çok yorgunum, git odanda kendin oyna!” der.
Çocuk bu cevap karşısında çok üzülür ve tekrar basına:
“Baba, 1 saatte ne kadar para kazanıyorsun?” diye sorar.
Adam:
“N’apacaksın?” diye cevap verir.
Bunun üzerine çocuk:
“Babacığım lütfen, bilmek istiyorum,” diye ısrar eder.
Adam:
“İlla bilmek istiyorsan 30 dolar,” diye cevap verir.
Bunun üzerine çocuk:
“Peki, bana 15 dolar borç verir misin?” diye sorar.
Adam iyice sinirlenip:
“Benim senin saçma oyuncaklarına veya benzeri şeylerine ayıracak param yok, hadi derhal odana git ve kapını kapat!” der.
Çocuk sessizce odasına gidip kapısını kapatır. Adam sinirli sinirli bu çocuk nasıl böyle şeylere cesaret eder diye düşünür.
Aradan bir saat geçtikten sonra adam biraz daha sakinleşir ve çocuğa parayı neden istediğini bile sormadığını düşünür. “Belki de gerçekten lazımdı” der. Yukarı çocuğun odasına çıkar ve kapıyı açar. Yatağında olan çocuğa:
“Uyuyor musun?” diye sorar.
Çocuk:
“Hayır!” diye cevap verir.
“Al bakalım istediğin 15 doları. Sana az önce sert davrandığım için üzgünüm ama uzun ve yorucu bir gün geçirdim,” der.
Çocuk sevinçle haykırır:
“Teşekkürler babacığım!” der.
15 doları alan çocuk, yastığının altından bir 15 dolar daha çıkartır:
“Al baba şu 30 doları, şimdi 1 saatini bana ayırıp benimle oyun oynar mısın?” der.
İyi baba olmak; sevgi, deneyim, sabır ve bilgilenme işidir. Annedeki gibi prolaktin hormonu ile desteklenme, yani biyolojik faktörler yoktur. Babalık yaşantısı eşin hamileliği ile başlar. Bu dönemde baba adayı, doğum öncesindeki gelişimi adım adım eşiyle birlikte izler. Eşini gerginleştirecek ortamı oluşturmamaya özen gösterir. İşte babalık sorumluluğu da böylelikle başlamış olur.
Baba-çocuk ilişkisi, çocuğun sağlıklı bir benlik algısı geliştirmesi açısından önemlidir: Bireyin kendini algılayışı biçimine benlik algısı diyoruz; güçlüyüm, akıllıyım, değerliyim, önemliyim vb. Baba çocuğun kendine ve dünyaya güven duygusunun gelişmesinde büyük bir öneme sahiptir. Güven ve sevgi dolu bir baba-çocuk ilişkisi çocuğun girişimci ve kendi olan bir birey olmasına katkıda bulunur.
Sağlıklı bir baba-çocuk ilişkisi çocuğun bilişsel gelişimine olumlu katkılarda bulunur. Yapılan araştırmalar babasıyla yakın ve kaliteli ilişki içinde olan çocukların zihinsel gelişimlerinin ve akademik başarılarının olumlu yönde etkilendiğini göstermektedir.
Baba-çocuk ilişkisi, çocuğun kişilik ve ahlaki gelişimi açısından önemlidir: Babanın çocuğa model olması çocuğun toplumsal ve kişilik değerlerinin (dürüst olma, yalan söylememe, başkalarının hakkına saygılı olma, iyi iletişim kurma, kurallara uyma vb.) gelişimini etkilemektedir. Babanın tavır ve davranışları çocuğun sınırlarının nerede başlayacağını belirler.
Baba hem erkek çocuğu için hem de kız çocuğu için cinsiyet rollerinin benimsenmesinde önemli rol oynar. Yapılan araştırmalar babanın anneden farklı olarak, çocuğun cinsiyetine göre davranmayı daha çok başardığını göstermektedir. Ayrıca baba aileye kültür tarafından belirlenmiş erkeklik ve kadınlık kavramlarını aktaran birinci kişidir. Erkek çocuğun özdeşim modeli olarak babayı seçmesi için, babanın oğluyla sağlıklı bir iletişim, uyumlu ve doyumlu bir ilişki içinde olması, sağlıklı bir model olması gerekir. Kız çocuğunun cinsiyetini benimsemesi için babanın kızının feminen davranışlarını onaylaması çok önemlidir.
Sağlıklı bir baba-çocuk ilişkisi nasıl kurulabilir?
• Çocuğun doğumundan itibaren onun bakımında (çocuğu besleme, uyutma, banyo yaptırma vb.) anneye yardımcı olmak sağlıklı baba-çocuk ilişkisinin başlamasını sağlar.
• Çocukla oyun oynama ya da birlikte bir etkinlikte bulunma (alışveriş yapma, balık tutma, oyuncaklarla oynama, maça gitme, sinemaya gitme vb.) sağlıklı bir ilişki için vazgeçilmezlerden biridir.
• Babanın çocuğunu övmesi, onun olumlu özelliklerinden söz etmesi çocuk için son derece önemlidir. Ancak övgü gerçekten hak edilmiş ve samimi olmalıdır. Baba çocuk için sürekli “meşgul ve yorgun” olan bir birey olmamalıdır. Çocuk istediğinde babaya ulaşabilmeli, baba eve geldiğinde yorgunluğunu çocuklarıyla birlikte çıkarabilmenin yollarını denemelidir.
• Çocuğun yaşı kaç olursa olsun anne babanın sevgisine ihtiyacı vardır.
• Çocukların özel günleri babalar için iyi bir fırsattır. Çocuğun okulda bir gösterisinde, doğum gününde ve diğer etkinliklerinde yanında olmak baba-çocuk ilişkisini pekiştirecektir.
• Çocukların da bizler gibi değerli olduğunu hissetmeye ihtiyacı vardır. Bir söz, bir dokunuş ya da içten bir gülücüğün değeri hiçbir şeyle ölçülemez.
“BABA ÇOCUK İLİŞKİSİNİN ÖNEMİ” için 19.343 yanıt
Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 23069280 bytes) in /home/.sites/675/site1673234/web/wp-includes/class-walker-comment.php on line 200