ÇOCUK VE ARKADAŞLIK

Savaşın en kanlı günlerinden biriydi. Asker en iyi arkadaşının kanlar içinde yere düştüğünü gördü. İnsanın başını bir saniye siperden çıkaramayacağı gibi bir ateş altındaydılar.
Asker teğmenine koştu hemen:
“Komutanım, bir koşu arkadaşımı alıp geleyim mi?”
“Delirdin mi?” der gibi baktı teğmen…
“Gitmeye değmez oğlum, arkadaşın delik deşik olmuş. Büyük olasılıkla ölmüştür bile. Kendi hayatını da tehlikeye atma sakın!”
Ama asker o kadar ısrar etti ki teğmen izin vermek zorunda kaldı.
“Peki, dene bakalım!”
Asker yoğun ateş altında fırladı siperden ve mucize eseri, arkadaşının yanına kadar gitti, yaralı arkadaşını sırtlandığı gibi taşıdı. Birlikte siperin içine yuvarlandılar.
Teğmen koşup yaralıya bir göz attı ve nefes nefese bir kenara yıkılmış askere döndü:
“Sana hayatını tehlikeye atmaya değmez, dememiş miydim? Bu zaten ölmüş!..”
“Değdi Komutanım, değdi!” dedi asker.
“Nasıl değdi, arkadaşın zaten ölmüş, görmüyor musun?”
“Gene de değdi komutanım, çünkü yanına vardığımda henüz yaşıyordu…Ve onun son sözlerini duymak, dünyalara bedeldi benim için…”
Ve hıçkırarak, arkadaşının son sözlerini tekrarladı:
“Geleceğini biliyordum! Geleceğini biliyordum!..”

Arkadaşlık, çocuğun aile ortamından çıkıp kendi yaşıtları ile iletişim kurmaya başlamasıdır. İlk çocukluk döneminde başlayıp gelişen bir ilişkidir. Özelikle arkadaşlıkların başladığı 3-6 yaş dönemi, çocuğun kendini ifade etmesi açısından büyük önem taşır.
Oyun çağındaki çocukların arkadaş edinmesi doğal bir durumdur. Önemli olan çocuğun kaynaşabileceği oyun ortamı bulabilmesidir. Her çocuğun sosyal gelişimi için uygun arkadaş çevresi gereksinimi vardır. Genelde anne babalar çocuğun yaşı küçükken arkadaş seçiminde etkili olurlar. Belli bir yaştan sonra bu konuda etkileri azalır. Çocuğa arkadaş çevresi ile ilgili doğrudan yapılacak yargılamalar ve suçlamalar onu çoğu zaman anne baba ile karşı karşıya getirecektir. Bu nedenden dolayı arkadaş çevresi oluşturmak anne babaların küçük yaşlarından itibaren çocuğa verdikleri bazı prensipler ile şekillendirmeye çalışmaları daha uygundur.

Çocuğa arkadaşlık ilişkilerinde nasıl yardımcı olunmalı?
• Çocuğa iyi arkadaşlık becerilerini öğretin.
• Çocuğun eve arkadaşlarını getirmesine izin verin.
• Çocuğa kendi arkadaşlarını seçme şansı tanıyın.
• Çocuğun arkadaşlarıyla dalga geçmesine izin vermeyin.
• Çocuğa yol gösterici olun.
• Çocuğunuzun kendine güvenmesini sağlayın.
• Yanlış ilişkilere izin vermeyin.
• Arkadaşlık ilişkilerini yakından izleyin ve gözlemleyin.
Sonuç olarak, iletişim becerilerinin yaşın ilerlemesiyle ve çocuğun aile ortamında kazandığı, öğrendiği deneyimlerle arttığı düşünüldüğünde, sosyal bir ortam ve arkadaş edinme ihtiyacı, kabul görme, anlaşılma ve paylaşabilme olanağını sağlama açısından önemlidir. Çocuğun duygularını kontrol edebilmesi, empatik davranabilmesi, bireysel farklılıkları fark edebilmesi ve kendini ifade edebilmesi sosyal gelişiminin önemli parçalarıdır. Bu nedenle aileler çocuklara destekleyici ve denetleyici tutumlarla onların sosyal ilişkilerini geliştirmelerine fırsat tanımalıdırlar.

“ÇOCUK VE ARKADAŞLIK” için 20.115 yanıt

    Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 23068992 bytes) in /home/.sites/675/site1673234/web/wp-includes/class-walker-comment.php on line 200