ÇOCUK VE ÖZGÜVEN

Bir delikanlı şiirlerini, o devrin en büyük yayıncılarından birine göstererek:
“Bunları satmak istiyorum,” dedi.
Yayıncı şiirlere bakıp:
“Bunları basmam, çünkü hiçbiri beş para etmez!” diye genci tersledi.
Delikanlı kendinden emin:
“Yazık. Büyük bir serveti kaçırdınız. Çünkü ilerde yazacağım bütün eserlerin telif hakkını size satmak istiyordum.”
Yıllar geçti o genç çok büyük bir yazar oldu. Adı da Victor Hugo idi.

 

Özgüven, kişinin hayatıyla ilgili aldığı kararları gerçekleştirebilmesi için kişiye cesaret veren bir güçtür. Bu cesaret veren güç, tüm bireylerin ihtiyaç duyduğu, yaşamda sorunların ve sorumlulukların daha kolay üstesinden gelmesini sağlayacak bir duygudur. Yani bir insanın mutlu ve başarılı bir hayat sürmesi için ihtiyaç duyduğu bir kişilik ögesidir.

Özgüven gelişimi her çocukta değişim gösteren karmaşık bir süreçtir. Bu nedenle özgüveni geliştirmek için çocuğu iyi tanımak önemlidir. Özgüven gelişimi yaşamın ilk yıllarında‚ bebekler anne-babalarıyla veya kendilerinden sorumlu yetişkinlerle bağ kurduklarında başlar. Okul çağına geldiklerinde çeşitli sorumluluklar almaya hazırdırlar. Yaşlarına uygun sorumluluklar almaları ve takdir görmeleriyle kendilerine olan güvenleri artar. Bu dönemde çocuklar kendilerini başarılı hissetmelerini sağlayacak etkinlikler ve etkileşimler ararlar. Bu nedenle çocukların çabalarını takdir etmek ve başarma duygusunu ortaya çıkarmak büyük önem taşır. Arkadaşlarından aldıkları geri bildirimler ve bir gruba ait olma duyguları da önemli olmaya başlar.
Çocuklar, olgunlaştıkça sahip oldukları becerileri kendileri değerlendirmeye, özgüvenlerini biçimlendirmeye başlarlar. Bunu yaparken ailenin yanı sıra öğretmenler ve yaşıtları gibi diğer kaynaklardan da beslenirler. Okul, bu anlamda çok önemli bir kaynaktır. Bu nedenle ebeveynlerin‚ çocuklarının okulla ilgili söylediklerini dikkatle dinlemeleri, sadece okulda yaptıklarını değil, bunlar hakkında hissettiklerini de duymaya çalışmaları önemlidir.

Çocukların özgüvenini arttırmak için neler yapılabilir?

• Var olmalarının sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara hissettirin. Onlara olan sevginizin başarı ya da başarısızlıklarına bağlı olmadığını, var olmalarının sizin için ne kadar önemli olduğunu ve ne olursa olsun onları daima seveceğinizi söyleyin.
• Kendilerine olan özgüvenlerinde sarsıntı gördüğünüz an harekete geçin. Unutmayın kendine özgüven duymak kendini beğenmişlik ya da kibirlilik demek değildir. Özgüven sadece olduğu gibi kabul edilmiş olmanın verdiği kendini rahat, iyi ve güvenlik içinde hissetmektir. Başarısı ile şımaran, kibirli davranışlar gösteren çocuğun kendisine olan özgüveni yok ya da düşük demektir.
• Çocuğunuza gerçek özgüveni sağlamasında yardımcı olun. Çocuğunuzun zayıf yanlarını görmezlikten gelmeyin, dürüst olun, ama onları eleştirmeyin. Çocuklar kendilerindeki eksiklikleri ve kusurları kabullenmelidir. Bunun yanı sıra iyi ve kuvvetli oldukları yanları ile gurur duyabilmelidirler.
• Çocuğunuza kendisine has yeteneklerini ortaya çıkarmasında yardımcı olun. Çocuklar birbirlerinden farklıdır. Her çocuğun farklı özellikleri ve yetenekleri vardır. Hepsinin başarılı olduğu alanlar değişiktir. Çocuklarınıza kendi ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda faaliyetlere katılma imkânı sağlayarak onları araştırmaları ve yeni şeyler keşfetmeleri için destekleyin. Böylece kendilerinde var olan yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayarak kendilerine özgüven duymalarını sağlamış olursunuz.
• Yaptıkları ve ilgilendikleri şeylerin sizin için önemli ve değerli olduğunu gösterin. Katıldıkları faaliyetleri ve ilgilendikleri şeyleri sorun, okulda katıldıkları faaliyetlerin gösterilerine gidin. İlgilendiği şeylerle ilgili okuduğunuz bir yazı ya da resmi onunla paylaşın. Çocuklara eğlenceli veya yararlı olan etkinlikleri önerin. Fakat onu önyargılı davranmaya zorlarsanız, çocuk kendisinin yeterince iyi olmadığı mesajını alacaktır.
• Evinizde herkesin birbirine güveneceği bir ortam oluşturun. Duygularını, düşüncelerini, sevgisini, başarı ya da başarısızlıklarını, hayal kırıklıklarını aile fertleriyle rahatça paylaşabilen çocuklar özgüvenli olurlar. “Söylediğin kadar da kötü değilmiş” ya da “Geçer canım merak etme” şeklinde cevap verme yerine, onların duygu ve düşüncelerini ciddiye alın.
• Çocuğunuza kendi davranışlarınızla örnek olduğunuzu unutmayın. Çocuklarınıza, onlarda görmek istemediğiniz davranışlarda bulunmayın. Unutmayın çocuklar size sizin onlara davrandığınız gibi davranacaklardır. Sinirlenip onlara bağırdığınızda bunu şiddet olarak değerlendirecektir. Kendisi de kızdığında bağırmanın fiziksel veya sözel şiddet uygulamanın normal olduğunu düşünecek, kendi ilişkilerinde de bu yolu tercih edecektir.
• Beklentileriniz çoğunuzun seviyesinde olsun, onu aşacak beklentilerden kaçının. Her çocuğun farklı yapabilme kapasitesi ve seviyesi vardır. Çocuğunuzun bir şeyi yapamayacağını bildiğiniz hâlde bunu ondan bekleyip sonunda hayal kırıklığı yaratmayın. Ulaşabilecekleri hedefler amaçlayıp başarılı olmalarını sağlayın.
• Çocuklarınıza sorumluluklar verin. Kendisine güvenilip sorumluluk verilen çocuklar kendilerini yararlı ve önemli hissederler. Sadece çok özel yetenek ya da başarılarına değil her şeyine değer verdiğinizi ve takdir ettiğinizi belirtin. Küçük bile olsa yaptığı güzel bir şey ya da davranışı için onu övün ve bunun ne kadar önemli olduğunu belirtin. Ama anne babanın en önemli etkileme aracının, çocuklarıyla olan ilişkisi olduğunu her zaman hatırlayın. Çocuğunuza değer veren bir ilişki, doğal olarak onun özgüvenini artırır. Koşullu sevgi çocuklarda korkular, bağımlılıklar ve özgüven sorunları doğurur. Kişi ve davranışı birbirinden farklıdır. Bir çocuğun kişiliğini onun davranışıyla karıştırmayın. Çocuklarınızı yaptıkları şeyler yüzünden değil, kendileri oldukları için sevdiğinizi belli edin.
• Ne yaparlarsa yapsınlar onlara sevgi ile emniyette olduklarını hissettirin. Çocuklarınızı disipline edin ama bunu hiçbir zaman sinirle ve katı kurallarla yapmayın. Onları disipline etmeniz katı kurallarla katı cezalar verme şeklinde olmasın. Çocuklar adaletsiz davrandığınızda bunu çok iyi bilirler. Onların güvenini sarsmayın.
• Birlikte vakit geçirin. Ortak yapacağınız faaliyetler bulup birlikte zaman geçirin. Onların özgüvenlerini sağlayacak sözlerde bulunun. “Yardımların çok işime yaradı, teşekkür ederim” ya da “Bak bu aklıma gelmemişti bu konudaki fikrini çok beğendim” gibi sözlerle onların katkılarına değer verdiğinizi gösterin.

 

“ÇOCUK VE ÖZGÜVEN” için 20.366 yanıt

  1. Geri bildirim: fuck google
  2. Geri bildirim: child porn
  3. Great write ups, Kudos.
    [url=https://writinganessaycollegeservice.com/]cheap essay writing service[/url] writing an analytical essay [url=https://essayservicehelp.com/]essay writing help[/url] essay writing company

  4. Geri bildirim: fuck google
  5. Geri bildirim: izmir escort
  6. Geri bildirim: tekirdağ
  7. Hi! [url=https://erectiledysfunctionpills365.shop/#india-pharmacy-online]new treatments for ed[/url] very good website.

  8. Geri bildirim: grandpashabet
  9. order ed meds [url=http://chooseabutt.com/cgi-bin/out.cgi?id=bootymon&url=https://erectiledysfunctionmedication.top/#]buy ed pills usa[/url] buy ed pills with no prescription

  10. Geri bildirim: porn
  11. Geri bildirim: child porn
  12. Geri bildirim: grandpashabet
  13. Geri bildirim: vipspark.vipspark.ru
  14. Geri bildirim: psychophysics.ru
  15. Geri bildirim: vitaliy-abdulov.ru
  16. Geri bildirim: video.vipspark.ru
  17. Geri bildirim: poip-nsk.ru - Movie Watch
  18. Geri bildirim: madridbet
  19. Geri bildirim: meritking
  20. Geri bildirim: studio-tatuage.ru
  21. Geri bildirim: yug-grib.ru
  22. Geri bildirim: ipsychologos
  23. Geri bildirim: 2023
  24. Geri bildirim: vsovezdeisrazu
  25. Geri bildirim: elizavetaboyarskaya.ru
  26. Geri bildirim: batmanapollo psychologist
  27. Geri bildirim: kinokrad
  28. Geri bildirim: 123movies
  29. Geri bildirim: fuck google
  30. Geri bildirim: xnxx
  31. Geri bildirim: 9xflix
  32. Geri bildirim: x
  33. Geri bildirim: madridbet
  34. Geri bildirim: Fuck Google
  35. Geri bildirim: madridbet
  36. Geri bildirim: mangalib
  37. Geri bildirim: fuck google
  38. Geri bildirim: kahve oyun
  39. Geri bildirim: Meritking
  40. Geri bildirim: madridbet
  41. Geri bildirim: tqmFEB3B
  42. Geri bildirim: klondayk2022
  43. Geri bildirim: irannews.ru
  44. Geri bildirim: uluro-ado
  45. Geri bildirim: rusnewsweek
  46. Geri bildirim: 24hours-news
  47. Geri bildirim: icf
  48. Geri bildirim: www
  49. Geri bildirim: bep5w0Df
  50. Geri bildirim: Grandpashabet
  51. Geri bildirim: bit.ly/3GQNK0J
  52. Geri bildirim: bit.ly/3ig2UT5
  53. Geri bildirim: bit.ly/3ARFdXA
  54. Geri bildirim: bit.ly/3gGFqGq
  55. Geri bildirim: bit.ly/3OEzOZR
  56. Geri bildirim: matchonline2022.ru
  57. Geri bildirim: serialhd2023.ru
  58. Geri bildirim: hdserial2023.ru
  59. Geri bildirim: 1703
  60. Geri bildirim: cttdu.ru
  61. Geri bildirim: 1c789.ru
  62. Geri bildirim: sitestats01
  63. Geri bildirim: grandpashabet
  64. Geri bildirim: site 2023
  65. Geri bildirim: brutv
  66. Geri bildirim: tftl.ru
  67. Geri bildirim: edu-design.ru
  68. Geri bildirim: newsukraine.ru
  69. Geri bildirim: mb588.ru
  70. Geri bildirim: 3o9cpydyue4s8.ru
  71. Geri bildirim: kin0shki.ru
  72. Geri bildirim: dolpsy.ru
  73. Geri bildirim: rftrip.ru